„Neked ez áll jól és kész!” – avagy hogyan dolgozik a stílustanácsadó?

Nemrég alkalmam volt találkozni Csömör Boglárka Laarka divattervezővel, az Életillat stílustanácsadó szakemberével. Azt hittem a divatvilág szakemberei minimum sznobok, vagy kényeskedők, netán flegmák is egy picit (és bocs az előítéletért minden érintettől), de Laarka maga a megtestesült kedvesség, nyitottság. Nem vette zokon, hogy megkérdeztem, miért fekete ruhát választott aznap (istenien mutatott benne, de valahogy azt vártam egy divattervezőtől, hogy olyat hordjon, amit én sosem vennék fel – még egy előítélet…). Azt mondta, olyan kedve volt aznap és kész. Ez volt az a pillanat, amikor úgy éreztem, kérdeznék még tőle többet is. Aztán adódott az alkalom…

Szeles Anita (balra) és Laarka (jobbra) az Életillat Páholyban - avagy hozzáértők rafinált feketében

Szeles Anita (balra) és Laarka (jobbra) az Életillat Páholyban – avagy hozzáértők rafinált feketében

Az Életillat Stílustanácsadás felhívásában az „egyéniségedhez legjobban passzoló” szlogenről olvashatunk, ami sejteti, hogy nem csak a testünkre kell szabni az öltözéket. Hogyan tud segíteni egy stílustanácsadó szakember az egyéniségünk kifejezésében?
A stílusos öltözködést nehéz definiálni. Egyrészt a világ változásai, másrészt az eltérő kultúrák miatt. Nem lehet egységes és mindig érvényes szabályokat írni a stílust illetően. Számos olyan esettel találkozunk, amikor a legnagyobb tervezők rúgják fel ezeket a szabályokat és a végeredmény mégis hiteles és egységes.
A stílustanácsadás szó hallatán az ember általában arra gondol, hogy egy szakértő megmondja neki, hogy mi az a ruha, fazon és szín, ami a külsejéhez a legjobban illik. A „külső” kifejezésen nagy hangsúly van. Az, hogy valakin jól áll egy ruha, az nem feltétlen jelenti azt, hogy az illető tudja is azt viselni. Ehhez az kell, hogy a ruha a személyiséghez is passzoljon, ne csak a testhez.
Öltözhet valaki úgy, mint Lady Gaga, jól is állhatnak rajta azok a ruhák, a smink is jó lehet, stb., de ha nincs meg hozzá a kellő karizmája, kisugárzása, személyisége, akkor ezek a ruhák felfalják őt. Inkább ciki lesz az összhatás.
A stílustanácsadás a személyiség feltárásánál kezdődik. Ezt egy két hosszabb beszélgetéssel lehet megoldani. Ha ez megvan, akkor az adott személyiséget szem előtt tartva meg lehet keresni azokat a stílusjegyeket, amik illenek az ügyfélhez. Ezek a stílusjegyek lehetnek egy kalap, egy mandzsettagomb, egy rúzs, vagy egy ing; valami, ami annak az embernek a sajátja, és ami megkülönbözteti őt a többi embertől.
A megkülönböztetés nem minden esetben jelent egyet a feltűnővel, csak akkor, ha az illető személyisége elég markáns ahhoz, hogy egy feltűnő megjelenést is hitelesen tálaljon.
laarka-egy
A stílustanácsadó tulajdonképpen egy önismeret-tréner is?  Hogyan zajlik az a folyamat, amikor rávezetsz valakit, hogy milyen stílusjegyek tükrözik őt leginkább?
Nálam ez úgy zajlik, hogy világosan megmondom, hogy „neked ez és ez áll jól…és kész” . De viccet félre téve, a válasz igen. A stílustanácsadónak fontos rávezetnie az ügyfelet arra, hogy ki is ő valójában. Azonban tudni kell, hogy nem lehetséges kitalálni azt, hogy milyen legyen az illető személyisége is, mert az hozott anyag. A stílustanácsadó minden pszichológusi képességének bevetése mellett alapvetően tanácsot ad.
A ruházatra koncentrál a stílustanácsadás, vagy kitér a frizurára, sminkre, kiegészítőkre is?
Ruházatra és kiegészítőkre. Más tanácsadók szeretnek a frizurára és sminkre is kitérni, de én ezt meghagyom a szakembereknek.
Szinte mindenki vett már meg olyan ruhadarabot, ami abban a pillanatban nagyon tetszik, majd végül sosem kerül ki a szekrényből, mert valójában „nem én vagyok” kategória. Egy stílustanácsadó arra koncentrál, hogy mit vegyen fel (és meg) az alany, vagy arra is, mit ne?
Ez egy nagyon jó kérdés, velem is előfordult már ilyen. Sokszor a vásárlási láz hatása alatt meggyengül az ítélőképességünk. Maga a vásárlás folyamata ugyanolyan érzékkielégítés lehet, (és ez most durva példa lesz) mint a dohányzás vagy az alkohol. És ahogy az alkohol befolyásoltsága alatt nem tudunk józanul ítélni, úgy a vásárlási lázban égve sem tudunk helyesen dönteni, csak azt érezzük: KELL! Ezt a jelenséget nem a stílustanácsadó szünteti meg, ez teljesen személyfüggő. Amit tehetünk, az az, hogy megtanítjuk az ügyfélnek hogy személyiségéhez és alakjához milyen színek, sziluettek és azok arányai illenek. Megtanítjuk azt is, hogy milyen arányokban vegyítse ezeket az elemeket.laarka-hat
Folyt.köv. hamarosan!
A bejegyzés kategóriája: Csiniségek, Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*