Ha jól vagyok, szép vagyok – ha szép vagyok, jól vagyok

Beszippantott a divatvilág. Legutóbb, az Életillat Páholyon olyan jól éreztem magam, hogy elkezdett érdekelni ez a közeg, az abban dolgozó emberek, az őket mozgató motiváció. Izgalmas egy olyan világot megismerni, ami a hétköznapi anyukától először távolállónak tűnik, aztán kiderül, hogy mégsem. A divat, a stílus nemcsak lehet, de kell, hogy az életem része legyen, mert segít megtalálni és jól érezni magam, de nem egyenlő a „divatmacasággal”. Erre jutottam akkor is, amikor Szeles Anitával, az egri Életillat – Magyar Divattervezők Boltja házigazdájával beszélgettem.

eletillat belsoÉletillat, azt sugallja, itt többről van szó, mint egyszerű butikról, ruhákról és vizuális hatásról. Mi mindent rejt az elnevezés?
Az életillat egy apró virágú bokros növény, életfűnek is nevezik, mert gyógyítanak vele. A párhuzam a virág és a bolt között az, hogy mi is „gyógyítunk” végeredményben, hiszen az, aki felismeri, megtalálja a stílusát és tudatos vásárlóvá válik, magabiztosabb lesz, így jobban fogja magát érezni. Az életillat szó nekem az élet sava-borsát jelenti, az adott pillanatot, az abban rejlő szépséget. Nem csak egy bolt vagyunk, hanem inkább egy hozzáállást, egy szemléletmódot próbálunk átadni: figyelj magadra, találd meg a saját stílusod, merj egyedi lenni, keresd a magyar divattervezők termékeit – hiszen vannak olyan jók, mint a külföldiek, sőt minőséget és egyediséget nyújtanak!
Eger eddig nem épp a divatéletéről volt híres, de az egyik rendezvényeteken magam is tapasztaltam, hogy igenis van divatéhes közönség és főleg igény egy hazai tervezőkkel együttműködő boltra. Miért Egerbe álmodtad meg az Életillatot, mi sejttette Veled azt, hogy itt megtalálod ennek a stílusnak az otthonát?
Egerben nőttem fel. Mindig is nagyon szerettem ezt a várost és mindig is a legszebbnek tartottam. Amikor tervezgettem ezt a boltot, Eger belvárosát láttam magam előtt: egy ilyen különleges kis dizájner üzlet csak egy különlegesen szép helyen lehet. Bíztam benne, Egerben is megvan a minőségre, az egyedire vágyó közönség, akik már unják az olasz és kínai tömegtermékeket és nem mindenképpen utaznak fel Budapestre öltözködni.
Hány hazai tervező munkáit vonultatja fel az Életillat? Mi alapján válogatod ki az épp aktuális kínálatot? Hogyan dől el, kinek a munkái adnak alapot az Életillat Stílushoz?
Több, mint 15 hazai divattervező munkái találhatóak meg a boltban. Próbálok úgy válogatni, hogy mindenféle stílusú ember megtalálja benne a magáét, ezért is láthatsz itt sportosabb kényelmesebb, ugyanakkor elegánsabb, bonyolultabb technikával készült ruhákat is. Ékszereket is „gyűjtögetek”, keresem a minél különlegesebb, egyedi ékszereket. Találsz nálunk antik ezüstből, ezüstből, de plasztikból, üvegből készült munkákat is, láthatod, mennyi fantázia szorult ezekbe a csodálatos anyagokba! Semmiből sincs sok, épp ezért nem fog szembejönni az utcán. Minden tervező más-más stílust képvisel. Így van ez a táskáknál is: láthatod itt Lengyel Zsuzsi hihetetlenül jól variálható, merész színekben pompázó bőr táskáit, de itt vannak Takács Judit szolidabb színvilágú, klasszikusabb fazonú, igen nőies bőrtáskái is.
eletilat-sargaHa valaki betér a boltba, milyen különbségeket tapasztal más üzletekhez képest? Mitől más az Életillatban vásárolni?
Próbáltuk nagyon otthonossá tenni az üzletbelsőt, olyan hangulatúvá, hogy az ember szeressen bent lenni. Az arculatban látható magyaros motívumok a benti falon is feltűnnek. Ezen kívül nagyon fontos a kiszolgálás. Kollégám is és én is arra törekszünk, hogy mindenki a maximális figyelmet és segítséget kapja öltözéke kiválasztásakor sőt, igény szerint kisebb igazításokat is elvégzünk a ruhákon.

Az Életillat apropóján programokat is szerveztek. Sokan a legutóbbi Életillat Páholy esten ismerkedtek meg először az általatok képviselt stílussal és több izgalmas hazai tervezővel, folytatjátok a sorozatot?
Egyik feladatunknak tekintjük a hazai tervezők bemutatását, megismertetését a közönséggel. Ezért találtuk ki a Páholyt, ahol egy kellemes, vidám borozgatós, eszegetős este keretében találkozhatnak az érdeklődők a tervezőkkel, beszélgethetnek velük, így közelebb kerülhetnek a termékekhez is. Az első Életillat Páholyon teltház volt, örömmel láttam, hogy a közönség mennyire jól érzi magát és a tervezők is örülnek az elismerésnek, van igény az ilyen „csajos” eseményekre, ahol a stílus és a divat áll a középpontban. A következő Életillat Páholyon három, szintén nagyon tehetséges tervező mutatkozik be: Sarkadi Fanni Ooh my deer márkájával egy önálló divatbemutató keretében ismerkedhetünk meg. Itt lesz a Bigyó művek megálmodója Garamvölgyi Gerda színes-kedves üvegékszereivel és Takács Judit, igazán nőies, különleges színvilágú bőrtáskáival. Nagyon szeretnénk hagyományt teremteni ezekkel az estekkel, és rendszeresen bemutatni magyar tervezőket.

eletillat rozsaStílustanácsadás programsorozatot is szerveztek, ráadásul nem is akármilyen szakemberekkel. Hogyan sikerült Egerbe csábítani Őket és miben segítenek a résztvevő hölgyeknek, ez egy átváltoztató show? Nem, nem átváltoztató show-ról van szó. Itt nem csupán felöltöztetnek arra a napra, de olyan tanácsokkal látnak el, amiket azután mindig fel tudsz használni, tudatos vásárlóvá tesznek, nem lesz tele a szekrényed felesleges dolgokkal. Nem csupán elkészítik tökéletesen a sminkedet, a frizurádat, hanem meg is tanítják, hogyan készítsd el magadnak. Csapatunk profi szakemberekből áll, akiknek a szakmájuk az életük, nagyon szívesen jönnek, mert imádnak tanítani. Szeretnék megmutatni, hogy milyen jó érzés, amikor rájössz, mi is áll jól neked igazán, magabiztossá, kiegyensúlyozottá válsz, mert tudod, hogy a megjelenésed tökéletes. Ma már ez a tudás nélkülözhetetlen.

Következő Életillat Páholy:
2013. április 23. 19 óra, Zsálya Bisztró

Kategória: Csiniségek, Nincs kategorizálva | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*