Nem csak a ruha teszi… de azért van a méretemben?!

Csömör Boglárka Laarka fiatal divattervező, stílustanácsadó. A közönség nem csak hazai, de nemzetközi szinten is találkozhatott már a munkáival. Saját márkáját 2008-ban indította Laarka néven. Nemrég alkalmam volt vele megismerkedni Egerben, az Életillatban. Olyan sok kérdés jutott eszembe, hogy nem fért egy bejegyzésbe. Ez a Laarka-zaklató kérdéssor 2. (Az elsőt itt találod.)

hipsterMit tapasztalsz, az öltözködés területén mi az, amivel a leginkább bajban vannak a nők? Én már a fazonoknál, méreteknél is képes vagyok elbukni…
Magyarországon a divat is fáziskésében van. Természetesen nem kötelező követni a divatot napról napra, de ha valaki divatosnak gondolja magát, miközben egy már 7, vagy 8 éve divatjamúlt ruhadarabot visel, akkor az illető illúzióban van. Ugyanakkor egy szűkebb közösségben, ha mindenki hasonlóan öltözködik – függetlenül a világban tapasztalható trendektől – az a stílus abban a közösségben divatos. Magyarország is egy ilyen közösség, az aktuális trendektől jó pár évvel el van maradva, ha a nagy egészet nézzük. Például a hipszter divat most kezd elterjedni az országban, nyugaton meg már bőven kifutóban van. De az országon belül ez a lemaradás nem érzékelhető, mert ebből az emberek nem csinálnak ügyet. Az a divat, ami éppen van.
Számtalanszor álltam már tükör előtt egy jó ruciban, megfelelő cipő, vagy táska nélkül és tartottam sokáig úgy blúzt a szekrényben, hogy sosem volt hozzá megfelelő szoknyám. Hogyan lehet ezeket a –pénztárca gyilkos- bakikat kiküszöbölni? Segíthet ebben is egy stílustanácsadás, ad a logikus vásárláshoz is mankót?
Természetesen. Amennyiben ismered a tested, fazonokat, a színeket, amik jól állnak és tudatosan, célirányosan mész majd be egy boltba, akkor tökéletesen tudni fogod, mi az, amire szükséged van. A lényeg a tudatosság.
Nagyon népszerűek az „átváltoztatjuk” típusú műsorok, programok. A hölgyeket szakemberek szépen átvarázsolják, mindenki boldog, majd hazamennek, és másnap reggel kezdődik az újabb „mit vegyek fel” dilemma. A stílustanácsadás azonban tanulást is jelent, kérdés, tudják alkalmazni a hölgyek? Milyen visszajelzéseket kapsz a munkád eredményéről?
Nem lehet összehasonlítani a kettőt. Ha a stílustanácsadást jól végzik, akkor az nem egy alkalmi pillanat, amiben az ügyfél ideig óráig jól mutat és jól is érzi magát a ruhában. A szakember hosszútávon ad egy mankót az embernek, amire sokáig támaszkodhat. Ez a munka nem azt jelenti, hogy felöltöztetünk valakit, hanem felvértezzük az ügyfelet egy stabil tudással és döntésképességgel. Ezek segítségével a legnagyobb magabiztossággal választja ki az öltözékét, helynek és alkalomnak megfelelően.
oh my dearAz Életillat Páholyban is bátorítottátok a hallgatóságot arra, merjenek hazai tervezők ruhái közül válogatni. Ezek a ruhák elérhetők általában nagyobb méretekben? Jól állhatnak egyáltalán olyan hölgyeken, akik nem modell alkatúak?
Magyarországon kevés a modell alkatú nő, ami szerintem egyáltalán nem baj, mert ha ez így lenne az uniformizáltságot, egyhangúságot eredményezne. Külső és belső önismeretre illetve önszeretetre van szükség. Mindenkinek szüksége van egy alap ruhatárra testalkattól függetlenül (én ezt 16 darabban állítottam össze) ezek mellé jól jöhet pár dizájner darab. Nem kell sok, csak pár olyan, ami nagyon jól jellemez.
Ezeket az egyedi ruhákat szerintem be lehet szerezni a kívánt méretben. Ez vagy a boltban történik, az üzletvezető segítségével, aki leadja a rendelést a méretre, vagy a tervező személyes megkeresésével. Velem is előfordult már olyan, hogy egy vásárlómnak megtetszett egy ruhám, de nem volt a méretében ezért külön az ő kérésére készíttettem számára megfelelőt.
Jó ideje azt gondolom és azt vallom, hogy felesleges túlköltekezni és felhalmozni. Nem értek egyet a „fogyassz, vásárolj, költs, majd dobd el és vegyél új dolgot magadnak” életstílussal. Azt gondolom, hogy az ember legyen mindig tudatos, azzal kapcsolatban, hogy mit akar, mire van szüksége mondjuk a ruhatárában. Ne vásároljon tucatszámra egyforma ruhadarabokat. Ehelyett vásároljon keveset, de jó minőségű ruhákat, melyeket jól átgondoltan válogat össze.
Az intelligencia szexi, a jó kommunikáció izgató! Ha friss vagy és energikus az már magában is olyan vonzalomfaktor, amik a külsődet csak még jobbá teheti.
Ha valaki harmóniában él, főleg önmagával, az kívülről is látszik, sugárzik – ezt lehet érezni a Te jelenlétedben is. Mi a titkod, milyen filozófia szerint élsz?
Sokat dolgoztam magamon, mire ezt az állapotot elértem. Az ember sokszor kerül hullámvölgybe élete során. Nagyon fontos tanulni az ilyen rossz időszakokból, mert ezek a legjobb alkalmak arra, hogy az ember megismerje önmagát, vágyait, hibáit. Én a nehézségekben mindig a lehetőséget láttam a fejlődésre. Akkor is, ha épp nagyon rosszul éreztem magam. De a végeredmény engem igazol, mindig erősebben és több tapasztalattal jöttem ki ezekből a szituációkból.
Szeles Anita (balra) és mellette Laarka az Életillat Páholyban

Szeles Anita (balra) és mellette Laarka az Életillat Páholyban

Köszönet Laarkának a kedvességéért!

Kategória: Csiniségek, Nincs kategorizálva | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*