Divatol(vas)gatunk

 

Pár éve egy koleganőm arról mesélt nekem, hogy a kislánya mekkora rajongója Bartos Erika könyveinek. Nekem az írónő neve nem mondott semmit. Egy kultúrtahónak éreztem magam. Néztem rá boci szemekkel és próbáltam leplezni tudatlanságomat, ő meg csak mondta, mondta, mintha csak pillanatnyi áramszünet lenne a fejemben és úgyis mindjárt eszembe jut, miről is szólnak az Anna és Peti könyvek. A múlt eme fruszráló, mégis édes töredéke csak a napokban törte át ismét az elmémet.
Időközben hiába pótoltam tudatlanságomat Bartos Erikával kapcsolatban, a gyerekeimnek nem vettem az általa írt mesekönyvekből. Egyszerűen azért, mert viszolygok a divat hóbortoktól és úgy éreztem ez is az, az anyáké és az ovisoké. Aztán mégis lett egy Bogyó és Babóca kötetünk, kb. két hete. Na, azóta napi kétszer olvasok Bartos Erika mesét (ha a gyerekeimen múlna, háromszor). Ők valamilyen rejtélyes okból nem unják meg a bogarak barlangi pókkal való találkozásának sztoriját, én viszont már megőrülök tőle, úgyhogy beszereztem még két könyvet az említett írónőtől. „Anya az árakat is figyeli ugye”, így a vastagabb, több mesét tartalmazó, ám régebbi kiadványt vettem meg – az Anna és Peti sorozatból. És ezt is imádják a gyerekeim! Hihetetlen a rajongásuk, más nem kell, pedig mennyivel gazdaságosabb -minden szempontból- a Minden napra egy mese!
Vajon meddig tart a gyerekeknél a Bartos Erika korszak? Ha találkozom egykori koleginámmal, biztos megtudakolom.
A kisfiam éjjel hangosan kiabált:
– Anyacika, Anyacika! Szélforgót kell kivinni! Szélforgót…- majd elszunnyadt ismét. Szerintetek miről olvastunk este? Oh, igen… És ha nem lenne ez elég, reggel odabújt az ágyamba, hátulról átölelt, puszilgatni kezdett (azt hittem először, hogy Apa végre kávéval, csókkal ébreszt…) és finoman a fülembe suttogta:
– Anyacika! Ugye elolvasod a Bogyó és Babócát!!!
Szinte látom magam, ahogy gyermektelen munkatárs-nőimnek magyarázom, ki is az a Bartos Erika…

Az alábbi oldalon érdekes összeállítást olvashattok arról, a szülők miért nem szeretik Bartos Erikát, a gyerekek pedig miért igen. Mellesleg én is utálom a szegényes szókincsét, de majd veszek később a gyereknek lexikont is…
http://www.origo.hu/kotvefuzve/blog/20110321-a-bartos-erika-virus-miert-utaljak-a-szulok-az.html

Kategória: Gyerekes nézőpontból, Nincs kategorizálva | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*