Verda torta a’la Dia, avagy hogyan légy Te a CakeBoss

Az alábbiakban, kedves elszánt, érdeklődő Anyuka, leírom, hogyan tudsz olyan Verda-tortát készíteni a fiadnak, amilyet én csináltam. Ne aggódj, ha nekem ment, Neked is sikerülni fog! Lássuk az előkészületeket:

1. Ha olyan kétbalkezes vagy a konyhában, mint én, először gondold át a cukrászda lehetőségét! Csak akkor lépj tovább, ha mindenre elszánt vagy!
2. Ne figyelj az intő/elrettentő szándékú jelekre! Én a tortakészítés előtti napokban kilocsoltam fél liter tejet a konyhapadlón, vagy fél kiló sót csűrtem a két deci tejszínbe (halhoz) és liszttel hintettem be a konyhát. Oszt?! A béna anyák nem csinálhatnak fasza tortát?
3. Ne kérdezd meg a gyereket, szeretne-e autós tortát! Ha valami balul üt ki, még mindig ráfoghatod az alkotásra, hogy dél-amerikai nyílhegy béka. Az meg végképp eszedbe se jusson, hogy leülteted a számítógép elé és együtt nézegettek frenetikus tortakreálmányokat… (ja, én simán belefutottam ebbe a hibába)
4. Vásárold be a hozzávalókat, és ha mégis kihagysz valamit, riasztd a férjedet!

Az egyik fontos alapanyag a marcipán. Napokig tart, míg megtalálod a legolcsóbb beszerzési helyet (ami egyébként a net, ha van elég időd). Én nem szórakoztam a színezéssel, mivel korábban azt tapasztaltam, szerencse kérdése, melyik ételfesték hoz olyan végeredményt, amilyet szeretnék. Így vettem 2 tömb piros marcipánt és „gyurmarcit”, azaz szines marcipán rudacskákat (egy zacsiban 6 szín van, barnától a sárgán át a zöldig – pont minden, ami egy fasza verdás kocsihoz kell).

A tészta nálam egy korábbi jól bevált csokis muffin recept alapján készült, csak éppen kapszlik helyett most egy hatalmas és egy kisebb lapot sütöttem, ami két adag masszát jelentett. (Receptek az oldal alján!) A muffin masszívabb és könnyebben vágható, farigcsálható, mint a piskóta, élvezeti értéke így is tökély. A tésztát sütőpapírra öntöttem, így amikor kész voltak és kihűltek a lapok, éles késsel, papírral együtt tudtam darabolni. Nem ragadtak össze, amikor kocsi formát igyekeztem összehozni. (Olivér ekkor felébredt a délutáni szunyiból, megjelent a konyhában és azonnal lekapta művemről a spoilert. Teli szájjal közölte, hogy „Anyacika, ez valami isteni finom süti”. Szívroham, szeretetroham után újrafaragtam az alkatrészt. Hogy Te se tépd le előkóstoló gyereked/férjed fejét, inkább kisebb kocsit készíts, több maradékkal, így lehet orvosolni az amortizációt!)

A legjobb, ha csórsz a gyerektől egy nagyobb játékautót és az alapján gyártod a tortádat! Csak akkor vedd le a sütőpapírt a darabok aljáról, ha már minden tuti, csak akrém kell.

Amikor nagyjából összeállt a váz, krémmel állítsd össze a kocsit. Én a lapok,alkatrészek közé csokis-pudingos-vajas krémet kentem és végül kívülről is totál bemaszatoltam. A vajas krém fogja majd meg a marcipánt, fontos, hogy nem kizárólagos puding-krémet használj, mert könnyen leválhat a „matrica”.

A félkész alkotás hűtőben csitult egy éjszakát, majd jött a művészkedés.

Lesimítottam a krémet, kinyújtottam fólia között a piros marcipánt. Ha a marcipán széle töredezik, langyos vizes kézzel gyúrd át egy kicsit! Nem kell eláztatni, mert a meleg is segít a formázásban. Ha a nagy lapot sikeült kinyújtani, a fólia segítségével terítsd be a tortát, simítsd el a széleket! Nem baj, ha nem tökéletes, plusz alkatrészek és díszek felrakásával gyönyörűen el lehet takarni a kritikus részeket!

Ha túl vagy a piros részen, lélegezz fel! Ez volt a neheze...

Most már csak a belső késztetésednek kell engedned, gyurmázz kedvedre!

Felnigyártás lázcsillapító adagolójával

Jöhetnek a szemek, a kerekek, kipufogó, a festés, felirat stb. Én egy kis csillag csavarhúzót is használtam díszítésnél, de volt a pultomon flakon-kupak, kis pohár, kiskanál, nagykanál, teáskanál…

Ha a torta pisilni kezd (magyarul olvad a krém és a marcipán), rakd hűtőbe és csak később folytasd a munkát!

Miután kész vagy, fotózd le (még bármi torténhet, kell bizonyíték, hogy Te megcsináltad!)és remegő kézzel tedd hűtőbe! Ez nem volt semmi! Jutalmazd meg magad! Az édességtől eddigre úgyis megundorodsz, szóval inkább igyál valami alkoholt.

Gratula minden anyukának, aki vállalja az efféle kihívásokat! (Ne legyenek illúzióid, pár év és mi is cukrászdába megyünk.)

Muffin-alap recept:
38 dkg liszt
1 cs. sütőpor
3 evőkanál kakaópor
15 dkg cukor
2 tojás
2 dl tejföl
1,5 dl tej
0,5 dl olaj
A folyékony és szilárd alapanyagokat külön összekeverjük, majd mehet egybe a cucc. Kb. 30 percig sütjük, közepes lángon. (Muffinként is próbáld ki, de akkor rakj bele 30 dkg darabolt csokit!)

Krém:
25 dkg margarin v. vaj
3 ek. kakaópor
2 ek. cukor
1 pudingpor
3 dl tej
A pudingot főzd meg a tejben, hűtsd ki. A cukrot keverd habosra a vajjal, utána az egészet szépen dolgozd össze. Tuningolhatod reszelt csokival, de elég édes így is. Tedd hűtőbe egy kicsit, mielőtt a tortára rakod!

Kategória: Lisztérzékeny vagyok, de nem ez határoz meg, Nincs kategorizálva, Okoskodós-megmondós | A közvetlen link.

2 Responses to Verda torta a’la Dia, avagy hogyan légy Te a CakeBoss

  1. avatar Adri szerint:

    szülinapomra kérek Röfi tortát … van időd beszerezni a marcipánt 😉

  2. avatar bdioda szerint:

    óh, ünnepeld velem és kapsz röfis tortát!!! kis majmocskám, ölellek…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*