Ahol a sport az élet

– …itt vizes blokkokat alakítunk ki, ott lesz a down hill pálya, emide meg egy látogató fogadó részt tervezünk, de lesz íjászat is, meg nordic walking… pályázunk is, most is be van adva néhány.
– És tényleg arra költitek a megnyert pénzt, vagy megy a zsebbe-mutyi?
– Nem, mi tényleg arra költjük b.. meg! Itt ráadásul mindenki azt tesz bele a dologba, amit csak tud. Ki a munkáját, ki szponzort hoz, ki szerszámot. Mindent apránként rakunk össze, de megcsináljuk! Egész Magyarországon nem lesz ilyen pálya!…
– Okés, akkor jövök…

Ez a párbeszéd egy éve hangzott el Borsodnádasdon, a Mátéhegy oldalában. Akkor döntöttem el, nekem is részem lesz az oda tervezett Ökopark és Sportcentrum sikerre vitelében. Barátunk kalauzolt a többhektáros területen, ami számomra akkor még nem volt más, mint „dzsindzsa”. Erdő, bokor, na meg buckák. Elhittem, hogy itt hamarosan lesz valami. De nemcsak én. Fél Borsodnádasd keze nyoma már ott van a hegyen, önkéntesek bevonásával alakították ki a park nagy részét és a biciklis pályákat. Na igen, itt a lényeg! Európai színvonalú kerékpár pályák – ez lehet Borsodnádasd jövője!

A kisváros bámulatosan festői környezetben fekszik, turizmusa még gyenge, munkahely szinte alig. Azon helybelieknek, akik nem akarnak segélyből élni, kellett keresni olyan adottságot, amivel csak ők bírnak, amire fizetőképes kereslet lehet, és nem kell hozzá milliárdos állami támogatás. Kiderült, a terület alkalmas hegyikerékpár pályák kialakítására, íjászkodásra, sőt nordic walkingra.
A sport élet. Ez a mondat Borsodnádasd számára maga a valóság. Ha a sportélet beindul az Ökoparkban, az munkahelyet teremt, fejlődik a turizmus és talán a fiatalok sem kényszerülnek világgá menni. Nádasdon most mindenki azt tanulja, mi is az az XCO és a DH, na meg a CC… (ajánlom mindenkinek: MTB szótár)
A közös munka és összefogás eredményeként június 9-10-én országos kerékpárverseny otthona lesz a kisváros. A Mátéhegyen rendezik az I. Decathlon Borsodnádasd Kupát az XCO szakágban. Szombaton amatőr Hill Climb verseny lesz (magyarul: őrültek bringás hegymászása nézőcsalogató jelleggel), némi kultúrprogrammal, vasárnap pedig komoly és látványos tekerés a Borsodnádasd Kupáért.
Öröm, hogy az összes helyi szállásadó felismerte a rendezvényben és a parkban rejlő lehetőséget, így mindannyian felajánlásokkal segítik a szervezést. Példaértékű, nemde?

Én pedig addig is népszerűsítek, hirdetek, rábeszélek. Igyekszem minél több embert a Mátéhegy oldalára állítani – és ez esetben ezt lehet szó szerint is venni!

Kategória: Nincs kategorizálva, Okoskodós-megmondós | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*