Zumba-harc-ra fel!

 
 

Egész Eger zumba-lázban ég, már ami a lakosság felnőtt női részét illeti, beleértve a fitneszgurukat, mázsás hátsójúakat, puhány bürokratákat, átlagos sminkteleneket és kialvatlan anyukákat… A risza-torna (az elnevezés saját találmány, hozzáértőknek nem kell megsértődni!) elérhető már a Forrásban, az Arénában, a Szent János Hotel konditermében, a Pódium Tánciskolában és úgy hírlik, hamarosan a törvényház úti „Babamamában”. Úgy tűnik, a trénerek lassan birokra kelnek a helyi zumba-piacért.

http://www.youtube.com/watch?v=5c4oJvpJn88
Vitathatatlanul Sinkó Tamás a legnépszerűbb zumba oktató Egerben, ami részben férfi mivoltának köszönhető. Igaz, ott az ügyes marketing, a lendületes és karakteres stílus, de látom a mindennapok nyúzta hölgyek szemében a csillogást, amikor pucsítva riszálja tánc formálta domborulatait. Egy kacsintás ide, egy mosoly oda és máris fizetve néhány bérlet…
A zumbával való ismerkedésem Tamás óráihoz köthetők, egyszerűen csak azok az időpontok elérhetők számomra, így csak az ott szerzett tapasztalataimról írok.

Jó ideje csak step aerobicra jártam, így az első zumba óra számomra maga volt a röhej, a csodálkozás, a görcsös koncentrálás. Mintha egy néptáncost raktál volna a Riói Karnevál menetébe! Mivel itt nem a zene van a koreográfiához, hanem fordítva, eleinte nagyon zavart, hogy nem tudom, mi lesz a következő lépés. Mire ráéreztem az adott figurára, már mást kellett csinálni. Mániákusan figyeltem a tréner lábát, igyekeztem megtalálni az ütemet. A stepnél számít, hogy pontosan másold az edzőt, a zumbánál -ma már tudom- nem tragédia, ha „félrelépsz”. Pár alkalom azért kellett, hogy lazuljak és megtanuljak a zenére figyelni – sajna így is olyan, mintha medvetáncot járnék… A javulást látom, csak lassú. 🙂
A medence környéki izmokat még nem tudom olyan kontrolláltan mozgatni, ahogy szeretném, de az biztos, ez a mozgásforma segíthet a testtudat elmélyítésében, különösen azon a részen, ahol nekünk, nőknek fontos. Úgy látom, izmosabb, karcsúbb nem igazán leszek a zumba hatására, de magabiztosabb igen. Azoknak különösen ajánlom, akik egyátalán nem sportoltak és vastüdővel vennék a levegőt pár perces futópadozás után is. A mozdulatokat lehet „elnagyoltan” (kicsit csalva) is végezni, annyit csinálsz, amennyit bírsz. Túlsúllyal küzdőknek jó hír, hogy nem terheli az ízületeket, azok pedig akik utálják a hagyományos aerobicos erősítést, örülhetnek, itt nincs fekve fetrengős hasizmozás!
A kemény, izzadós, „nyomjuk meg csajok” edzésekhez vagyok szokva, engem sokkolt, hogy kurjongatnak, sikítanak, fütyülnek a zumbások! Először azt hittem, elgurult a gyógyszerük, most kicsit irigylem a felszabadultságukat. Én még ehhez merev vagyok. És itt le is szögezném: a zumba jó stresszoldó. (Bármilyen testmozgás jó a feszültség levezetésére, ha kedvvel végezzük.)
Néha sajnos a tömegundor is elkap a zumba-órán, főleg amikor körtánc-szerű fiesztát vezényel a tréner. Mint valami lagzis extázis! Nekem ehhez előbb inni kéne. Alkoholt. Talán majd ezen a téren is lazulok… 🙂

Hamarosan a Babamamásoknál is lesz zumba edzés, kiváncsian várom. Borbás Gabi egy igazi pörrencs, fekszik majd neki a zumba. Kérdés, hogy sikerül-e el-, visszacsábítani a mozogni vágyó nőket a Sinkó-csapatoktól. Riszálható fenék van Egerben bőven…

 

Kategória: Fitt-mama, Nincs kategorizálva | A közvetlen link.

3 Responses to Zumba-harc-ra fel!

  1. avatar Mikoss Ágnes szerint:

    Sinkó Tamás profizmusa, lendülete és egyénisége meghatározó Észak- Magyarország zumba őrületében. Terjed a zumbavírus! Kívánom ebben a „betegségben” legyen része minden embernek! Gratulálok a sikeredhez Tamás!
    Zumbára fel!!!

  2. Szeretnék szólni, hogy a Szivárvány Óvodában is elérhető a zumba hétvégente 🙂 előzetes regisztráció alapján, már október óta!

    http://www.facebook.com/profile.php?id=100000207473464#!/pages/ZumbaReni/140316672683019

    100060.zumba.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*