Kényszerérzet – manipuláció

Az elmúlt napok politikai viharaiban nem esett nehezemre csendben megfigyelni a „póóógárok” viselkedését – már ami a politikai állásfoglalást jelenti.

Nem csupán a környezetemben élőkkel és dolgozókkal tettem mindezt, hanem az internetes és/vagy nyomtatott sajtó termékeivel is.

Megdöbbentő, amikor saját lelkiismeretük tisztázására, ill. másoktól való megerősítésre számítva kényszerből foglalnak állást a politikai irányzatok között az emberek.

Soktényezős dolog ez. Pszichológiai szempontból a hova tartozás elvesztésének a veszélyét érzik fenyegetőnek, azt, hogy „ha másképp gondolom, mint a többség, akkor kirekesztődöm a többségi normából”. Ezzel együtt persze az egyén saját bizonytalansága is felszínre kerül, hiszen aki inkább osztja a tömegek véleményét, annak igen kisebbségi a sajátja.

Politikai vonalon majdnem ugyanez a helyzet, ám itt nem ilyen egyszerűen kategorizálható a folyamat, mert a különböző politikai elvek mentén működő csoportok tagjai sem értenek egyet abban, hogy miért is tartoznak oda, ahova, és mit is várnak attól az embertől, aki azt a csoportot épp vezeti.

Ami általános, az a várakozás. A sült galamb eljövetele nagydolog lesz mindannyiunk számára, ám ki tudja, hogy megsül-e valaha, vagy továbbra is a fejünk felett szállnak ezek a jómadarak és néha a fejünkre potyogtatnak…

Mindenki háborog, vár és elvár, buzdít és hergel, csak épp az égvilágon semmi se történik.

Még inkább megszemélyesített politikai szereplők uralják a sajtó hasábjait, akiket vélt tulajdonságokkal felruházva mutatnak be, állítanak szembe és a betűháborún keresztül egy teljesen fiktív világban találjuk magunkat, a cikkeket olvasva már majdnem el is hihetjük, hogy ott vagyunk.

Dehogy vagyunk ott!

A mintha maguk is rácsodálkoznának arra…” és a mindent felülmúló megkerülhetetlennek látszóvá teszi szókapcsolatok megjelenésével a mese szárnyra kapott, és nyúlik, mint a rétestészta.

Lassan azon sem kell majd csodálkozni, ha akcióhős lesz egyik-másik politikusunkból, mert kész forgatókönyvet és pszichológiai talányokra és „minthákra” alapult elméleteket
tudnak átadni egy szegényes fantáziájú forgatókönyvírónak – hiszen a fiction rész már adva van.

Ez kérem a manipuláció – akár tudatos, akár indirekt – ez az önök véleményének a mind több szálra való szétcincálása, a közvélemény magas szintű befolyásolása – ám csak a médiumok jól bevált brandje által, mert a megjelent anyagok soha nem látott pongyola minőségűek. Attól, hogy ebben vagy abban az újságban olvassa az ember, sok esetben felértékelődik a Gipsz Jakab cikke is – noha két fillért nem ér.

Szóval, az emberek elhiszik a mesét a politikusról, a politikusok elhiszik a másik politikusról.
Már csak arra lennék kíváncsi, hogy vajon magukról elhiszik-e lassan, hogy ilyenek és olyanok, és addig megpróbál igazságot szolgáltatni magának, mert mind a mai napig abban a hitben él, hogy igenis, neki volt igaza”. Vajon ők értik ezeket a sorokat? Valóban úgy gondolja XY, hogy neki volt igaza? Vagy mindez csak feltevés? Ilyen illúziókra és vélt emberi tulajdonságokra, szituációkra alapozzák a cikkek tartalmát.

Ez hát a mese.
Szörnyű.

Kategória: Politics | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*