Moderáltak Egerben

Beszélgettek

Beszélgettek

A moderal.hu kampány zárórendezvényét Egerben a Hotel Park fehér termében rendeztük meg 2016. március 29-én 18.00 órai kezdettel.

Az est moderátora Weil Zoltán (Rádió 1) volt. A meghívott vendégek és felkért előadók elsősorban a Freedom House jelentése alapján, a „részben szabad” magyarországi sajtóviszonyokat elemezték oly módon, hogy fókuszban a sajtószabadság egyik újszerű eszköze a közvetlen párbeszédes „olvasói levél”, a komment került, illetve a bíróság, a közvélemény és a médium viszonya a kommentekhez. Ez a kérdéskör indította útjára a Moderal.hu kampányt is, jelesül, hogy milyen eszközök lehetnének a kommentek között elszaporodott gyűlöletbeszéd visszaszorítására, de legalább tágabb kontextusba helyezésére, hogy ily módon ha nem is elfogadhatóbb, de megérthetőbb legyen a szennybeszéd létezése.

A részvevők között a felkért hozzászólók Tamás Ervin (Népszabadság) Csarnó Ákos (Egri Ügyek) Kácsor Zsolt (Népszabadság) Porcsin Zsolt (Vagy.hu, Heves Megyei Hírlap) Komlósi Csaba (Egri Ügyek) Weil Zoltán (Egri Szín) voltak.

Különös aktualitást adott a beszélgetésnek, hogy a konferenciával csaknem egyidőben látott napvilágot a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága döntése, melyben kimondta, hogy a magyar bíróságok megsértették a véleménynyilvánítás szabadságához fűződő jogot, amikor az Index kiadóját és a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületét felelőssé tették a cikkeik alatt megjelent kommentekért. Ez az ítélet teljesen megváltoztathatja a tartalomszolgáltatók hozzáállását a kommentelés kezeléséhez.

A dolog azért is fontos, hiszen a Moderal.hu kampány elindítása alatt a magyar médiumok radikális változásokat vezettek be az előzetes moderálás terén, pontosan a magyar bírói gyakorlat miatt, amit az EJEB megsemmisített. Ennek az lett az eredménye, hogy a mértékadó magyarországi orgánumok vagy letiltották a kommentelési lehetőségeket, vagy olyan szabályokat vezettek be, amelyek szerint csak előmoderálás után jelenhettek meg a hozzászólások. Ezek a reakciók a részvevők szerint kilúgozták a vitát, pontosan a spontán „bekiabálásoktól” tették mentessé a kommentelést. Ennek „mellékhatása” lett a Moderal.hu céljainak részbeni okafogyottsága, hiszen a mainstream média már eleve moderált hozzászólásokat közölt.

Ugyanakkor érdekes észrevételt tett több hozzászóló azzal kapcsolatban, hogy az így kialakult helyzetben milyen hozzászólásokat kellett rekommentelnie a Moderal.hu projekt résztvevőinek.

Oroszbarátok, trollok

 

A Moderal.hu alapvetése az volt, hogy relevanciával bíró, ám nem komilfó módon megfogalmazott hozzászólásokat fordít le „magyarról, magyarra”. Ezzel szemben azzal kellet szembesülni, hogy a 2015 decembertől, március végéig tartó időszak alatt a botrányosnak nevezhető hozzászólások három fő kategóriára voltak oszthatók:

  1. Oroszbarát propaganda szövegek, nyíltan, vagy bújtatva Oroszország külpolitikai üzenetei köszöntek vissza a hozzászólásokban. Az Unió gyengeségéről, jövőtlenségéről elmélkedtek. A migrációs válság gyűlölethullámai lovagolták meg, amit szerintük a hanyatló nyugat maga okozott elő. Az erő kultuszának mindenhatóságát sugallták.
  2. Kormányzati propagandaszövegek. Itt a fenti időszakban az volt a jellemző, hogy már nem annyira a kormányzat sikereit, hanem az ellenzék alkalmatlanságát, mint politikai váltótárs hangsúlyozták, általában alpári, becsmérlő stílusban. A hozzászólások a veszélyhelyzet fenntartását biztosították, a migránsválságról és egyéb apokaliptikus kilátásokról szóltak, amelyben a kormány megvédi az embereket, az ellenzék pedig külföldi zsoldban állva elárulja őket. Ezekben a hozzászólásokban kivétel nélkül tetten érhető, hogy a kormány aktuális politikai üzenetét hordozzák egy-egy ellenzékre károsnak tartott ügyről, vélekedésről. Ezeket a toposzokat ismétlik folyamatosan érvek helyett, lényegében a témától függetlenül a hozzászólások.
  3. Kőkemény trollok. Ők azok, akik a szélsőjobboldal fésületlen stílusában, az „egyik kutya, másik eb” logikája mentén offolják a topikokat, azaz goromba, illetlen megnyilvánulásokkal illetik a többi hozzászólót és minden helyzet megoldására a radikális szélsőjobboldal válaszát adják, követelik. Hozzászólásaik rasszisták, homofóbok, gyűlölködőek, amelyekben saját magukat és a magyar népet áldozatként mutatják be.

Hamar világossá vált a hozzászólók szerint is, hogy a moderal.hu eredeti elképzelései nem tarthatóak, mert alig akad releváns komment, ami érdemleges tartalommal bír és amit érdemes lenne rekommentelni.

Porcsin Zsolt előadásában kifejtette, hogy például Szlovákiában, ahol szerinte sokkal magasabb színtű a sajtó munkája és a politikai vitakultúra, a szeriőz lapoknál postai levélben kell jelentkezni ahhoz, hogy valakit regisztrálhassanak kommentelőnek. Ennek megfelelően igazán minőségi és élvezetes viták alakulhatnak ki, amelyek nem taszítják, hanem vonzzák a cikkek olvasóit.

Csarnó Ákos a helyi médiumok fontosságáról beszélt. Kifejtette, hogy nagyon érdekes, hogy helyben a gyűlöletbeszéd egyáltalán nem nyert teret oly mértékben, mint az országos orgánumokban. ennek az is lehet az oka, hogy azok, akik nem értenek egyet a világ dolgaiban azért még egymás szomszédjai maradnak, naponta találkoznak az utcán, gyerekeik egy iskolába járnak stb. Ezért például a helyi lapok moderálási terhe jóval kisebbnek látszik, mert néhány szélsőséges megnyilvánulástól eltekintve helyben a helyzet még elviselhetőnek mondható.

A részvevők és a hozzászólók abban egyetértetek, hogy a közösségi média nem csak a szabadságszerető emberek véleménycseréjének a terepe lehet, hanem a különböző propagandagépezetek (kormányok, ideológiák, termékreklámok stb.) által megszállt médium is. Elhangzott, hogy a 14 év alatti gyerekek több mint 87,5 %-a hitelesnek fogadja el a világhálón talált állításokat, ha azok megfelelő környezetben vannak tálalva, és ez a felnőtt lakosság tekintetében sem csökken jelentősen. Az Internet a bennfentesség érzését kelti és hamar találhat bárki megerősítést a legvadabb elképzelésinek alátámasztására is. Az így megerősített elgondolásait később már egyre kevesebb gátlással képviseli hozzászólásaiban, ráadásul egy csoport tagjaként. Ez a mechanizmus vezethet oda, hogy például az ordas eszmékkel szembeni védekezőképesség látványosan gyengült, hiszen az ingerküszöb jelentősen emelkedett az elmúlt években. Ráadásul az Internet csoportképző platform is lett, így az elszigeteltségben élő jelentéktelen számú, ám eltökélt, torz gondolkodású emberek maguk, és a külső szemlélő számára is erős csoport benyomását képesek kelteni. Ehhez használják a kommenteket, mint csupán emberi erőforrást igénylő platformot. Így képesek új híveket szerezni, illetve elbizonytalanítani az egy-egy témában nem túl járatos olvasókat.

 

A Moderal.hu kampány elért eredményei, megvalósult célok

 

Összességében elmondható, hogy a Moderal.hu kampány a céljait részben elérte, illetve olyan eredményekre is vezetett, amelyeket a kampány indításakor nem vártunk.

Az, hogy a kommentelés jogi szabályozása a kampány során KÉT ALKALOMMAL VÁLTOZOTT (egyszer felelőssé tették a tartalomszolgáltatót a kommentekért, később ezt a korlátozást megsemmisítették), olyan kihívás elé állította a projektet, amelynek csak részben tudott megfelelni.  Nem voltunk képesek az 500 komment moderálására (bár több ezer hozzászólást olvastunk el), mert egyszerűen azzal szembesültünk, hogy az általunk figyelt mainstream média komoly moderálási gyakorlatot vezetett be, pont az általunk vizsgálni és rekommentelni kívánt tartalom kiszűrésére, a szélsőséges médiumokban pedig nem találtunk releváns, azaz rekommentelhető hozzászólásokat.

Ami meglepett

 

A nem várt eredmény, amelyet a zárókonferencián hozzászóló újságírók megfogalmaztak az volt, hogy lényegében fogva tartja egy jól körülhatárolható kör a kommentszekciókat. Ők azok, akik meghatározzák a diskurzust, tematizálják, vagy offolják a kommentfolyamot. Mélyebb kutatással talán igazolható lenne az a sejtés is, hogy kesztyűbáb userek (olyan profilok, akik valójában egyetlen emberhez tartoznak) sokasága tevékenykedik a posztok alatt. Lényegében mindegy is a motiváció, hogy fizetett, megszállott, vagy éppen a napi rutinból kitörni akaró ventillációs célzattal géphez ülő kommentelők-e a fogva tartók. A projekt során az világossá vált, hogy léteznek és befolyásuk meghatározó. Ők felelnek a cikkek alatti gyűlöletbeszédért, a hamis információk futótűzszerű elterjesztéséért. De még ennél is nagyobb kárt okoznak azzal, hogy elriasztják a valódi gondolatcserére érkezőket. Sok portál (pl. 444.hu) a projekt időtartama alatt vezette be, hogy a cikket olvasók már csak külön kérésre szembesülnek a kommentekkel, mert néha már a cikk olvasását is gátolta, hogy rögtön utána szellemi diszkomfort érzést keltő szövegek következtek. Az Index a projekt alatt megszüntette a kommentelési lehetőséget.

 

A megoldás

 

Bár a Moderal.hu projektnek nem volt része, a záró konferencia résztvevői a helyzet megoldásán is gondolkodtak. Nyilvánvaló, hogy a szeriőz lapok nem engedhetik meg, hogy ellenőrizetlen, sőt volt aki szerint, szerkesztettlen hozzászólások megjelenjenek. Az olvasói levelek minden komoly lapban csak szerkesztői munka után kerülhettek a publikum elé. Ennek megfelelően a résztvevők egyetértettek abban, hogy a magukra és színvonalukra adó médiumoknak csak olvasószerkesztő bevonásával (moderátor) szabad üzemeltetniük kommentszekciót. A hamis profilok kiszűrésére minden hozzászólást engedélyező médiumnak olyan autentikációs eljárást kellene alkalmaznia, amely képes megakadályozni a kesztyűbáb profilokat, illetve a kommentelők valódi azonosságát is ellenőrizni képes. A tapasztalatok szerint, ahol ezeket a kívánalmakat figyelembe veszik a diskurzus normális mederbe terelődik.

A projekt végén tökéletesen láthatóvá vált, hogy a szennybeszéd a 444.hu-ról eltűnt, a 888.hu-n soha nem látott burjánzásnak indult.

 

Kategória: Politikai szivatós | Hozzászólás most!

Tóta W. Árpád levele az ING biztosítóhoz

Tisztelt ING csoport!

2010.12.01. 07:09 Tóta W. Árpád

Évtizedes kapcsolatunk során sosem kételkedtem abban, hogy megtakarításaim az Önök nyugdíjpénztárában biztonságban vannak. Biztos voltam benne, hogy ha netalán betéved valamelyik fiókjukba holmi ittas paraszt a gereblyével handabandázni, a pénzem attól még nincs veszélyben, és hogy a hasonló bűncselekmények ellen a bankcsoport eredményesen védi magát.
Megtakarításaimat a továbbiakban is az Önök kezelésében szeretném tudni. Nem vagyok ugyanis hülye: a gereblyés parasztnak semmi köze nincs ahhoz, hogy harminc év múlva mennyi nyugdíjat fizet nekem az állam. Sőt pontosan tudom, hogy amikor majd belépek a nyugdíjasok akkor már még hatalmasabb seregébe, az akkori kormány ki fogja nyalni a seggemet, amennyire tőle telik. Éppen azért tartom meg a kis malacperselyemet Önöknél, mert valószínűleg kevés telik majd tőle, akárhogy akarja.
Aggodalommal tölt el azonban, hogy a Magyarországon bejegyzett magánnyugdíjpénztár mint befektetési forma már meglehetősen kockázatosnak látszik. Kérem ezért az együttműködésüket abban, hogy ezt a pénzt biztonságosabb, lehetőleg a gereblyés paraszt számára elérhetetlen eszközökbe konvertálhassam. Tisztában vagyok azzal, hogy készpénzként ez pillanatnyilag nehezen mozdítható, engem az érdekel, hogy sajnálatosan latorállammá változó hazám kormánya ne férhessen hozzá.

Erre a lépésre azért is szükség lehet, hogy az üres, de sajnos sokaknak mégis hihető fenyegetéssel szemben ne az álljon, hogy egy fiatalasszony demográfiáról magyaráz egy asztalnál nyolc percen át. Ennél sikeresebb taktika, ha a pénzt valamivel hozzáférhetőbbé és láthatóbbá teszik. Komolyan mondom, maguk úgy tesznek, mintha még sose csináltak volna reklámot. Erről jut eszembe: nem kaptam még meg a levelüket, amelyben örömmel tájékoztatnak a megtakarításaim összegéről, eddigi és várható gyarapodásáról, lerajzolva, nyereményekkel és meztelen nőkkel. Nem kapták meg barátaim és ismerőseim sem. Szóval szedjék össze magukat.
Ezenkívül pedig elhűlve nézem, amint a világ legnagyobb pénzügyi vállalatai bénultan vonogatják a vállukat, mert Magyarország pillanatnyi kormánya megbolondult. Az Önök tavalyi bevétele tizenhárom billió forint volt világszerte, és az ING csak az egyik szereplő azok közül, akiktől a kormány elszedni készül a pénzünket. Elszomorítana, ha ilyen töketlen alakokra kellene bíznom a pénzügyeimet. Akkor se fognak semmit lépni, ha a bankszámlák kerülnek sorra? Mert ebben az esetben tényleg ideje visszatérni a dunyhához meg az elásott aranyhoz.
Végül még valami, de ezt már csak érintőlegesen, mert amúgy erről ugatok évek óta. Nem olyan nagy csoda, ami történik. Magyarországon annyi szocialista párt van, hogy össze se tudom számolni. Erős és hatékony képviselete, társadalmi szervezete és sajtója van a gazdáknak, a fuvarozóknak, a pedagógusoknak, de még a pitbulltartóknak is. Érdekes módon a kapitalizmusnak, a szabad piacnak nincsen. Az csak úgy működget, amíg tud. Ha piszkálják, legfeljebb magára számíthat. Ezt el tetszettek hanyagolni. A Magyarországon működő hazai és külföldi tőke tévedett, amikor elhitte, hogy elég lemutyizni a dealt a polgármesterrel, az államtitkárral, a miniszterrel, az meg nem gond, ha az emberek nem értik, mi a tőke szerepe. Ennek az eredménye, hogy a magyarok többsége nem veszi észre, hogy a bankadó meg a Tesco-adó, valamint a nyugdíjpénztáraknál végrehajtott padlássöprés az ő bőrére megy.
A szélsőjobbnak könyvtárnyi népszerű irodalom áll rendelkezésére, Cion bölcseitől a revizionista lektűrig. Szépen ki is művelték magukat, simán össze tudnak rántani egy tüntetést egészen ezoterikus témákban. Önöknek jelenleg azért is küszködniük kell, hogy valamiképpen rávegyék az ügyfeleiket, ne dobják el a pármillió forintjukat egy értelmezhetetlen ígéretért. Ez még nem bukott ügy, de sokkal vidámabb volna mindenkinek, és legfőképp Magyarországnak, ha nem az utolsó pillanatban kapkodva kellene felvilágosítani a jónépet, hogy a bankban az ő pénzük van. Most viszont muszáj lesz.
Kategória: Politikai szivatós | Címke: | Hozzászólás most!

Jól járt Eger. Tulajdonképpen.

Tulajdonképpen jól járt Eger, hogy egyformán szavazott a polgármesterre és a képviselőkre. Egy konfliktust megúsztunk. Persze a homogén politikai csapatok (lásd: bolsevikok) amikor legyőzték a külső ellent, akkor egymást aprították. Mert nekik aprítani muszáj.

Íme egy cikk a HVG-ből:

A Fidesz ott tesz keresztbe Tétényi Évának, Esztergom új polgármesterének, ahol tud – fogalmazott  Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke a Meggyes Tamás volt esztergomi polgármesterrel és a képviselő-testület Fidesz-KDNP-s politikusaival folytatott megbeszélésen. Kövér László házelnök szerint a Fidesz tekintélyét romboló magatartáson mielőbb változtatni kell – írja a Népszava.

A lap információi szerint Meggyest már a múlt héten is figyelmeztették, de ez a jelek szerint nem használt. A helyi jobboldali vezetés beváltotta korábbi fenyegetését, és úgy módosította a képviselő-testület szabáylzatát, hogy a hatáskörelvonással megkötötték Tétényi Éva kezét. Ám a testületi döntés nem lépett életbe, mert a jegyző vétót emelt, és az illetékes közigazgatási hivatal is törvénytelennek ítélte e jogkörelvonást.

A helyzet azonban végképp felbosszantotta a vezérkart, és a Fővárosba rendelt Meggyes Tamás számára világossá tették: nem akarnak több botrányt Esztergomban, így a helyi frakciónak muszáj együttműködnie az új polgármesterrel.

Kategória: Politikai szivatós | Hozzászólás most!

Éjszakai telefonnal az Alkotmányért

Az éjszaka közepén ötvenezer embert keltettek fel telefonon az Egyesült Államokban, miután egy kampányhívásokkal megbízott cég elvétette az időzítést. A tömeges telefonos távébresztés Nevada államban történt egy alkotmánymódosítási kampány keretében. A telefonos propagandával megbízott cég embere véletlenül úgy állította be az időzítést, hogy éjfél és éjjeli negyed kettő között szólaltak meg a lakossági telefonok, aminek kevesen örültek. A telefonos bocsánatkérés már jobban sikerült: nem éjjel, hanem délután történt.

Ha én szívatni akarnám az ellenzéket, akkor a magyar alkotmányosságot is éjszakai telefonokkal védeném. Tuti, hogy könyörögne a nép a diktatúráért.

Na jó, most is könyörög. De akkor még jobban.

Kategória: Politikai szivatós | Hozzászólás most!

Helló Világ!

Egerből a Világ nem ugyanolyan, mint a Világból Eger.

A Világból Eger egy kívánatos kisvárosnak tűnik, a béke szigetének, a helynek, ahol érdemes eltölteni az időt. Mosolygós város.

Egerből a Világ másmilyen. Undok, hideg, nyirkos hely. Visszataszító vágyálom. Ijesztő, megvetendő. Provincializmusunk nem ismer határokat, viszont az én békaperspektívámból talán egy kicsit másképp látni azokat a szörnyű dolgokat, amik az EGER táblán túl leselkednek ránk.

Kategória: Kedveskedés | Hozzászólás most!