4. nap
A mai nap pihenéssel telt, amit a szállodában töltöttünk. Mivel ma nem sok minden történt, ezért a szállodáról írok nektek egy kicsit.
Reggel kilenc után felkeltünk, fájt minden porcikánk a tegnapi erőltetett menet után. Krisztán kissé megfázott, fáj a torka, és a gyomra se az igazi. Tízig van reggeli, ezért összeszedtük magunkat és lementünk enni.
Már korábban is írtam, hogy jó a kaja. Igazából mi attól féltünk hogy majd ilyen sungi-bungi szószok lesznek és meghatározhatatlan kinézetű és eredetű ízek. Pozitívan csalódtunk, mert nagy a választék, minden ízletes és többnyire sikerül is felismerni őket. Ja meg ki is van írva angolul. Vannak helyi szószok, zöldségek (bár az ízük és az állaguk nem pont olyan, mint nálunk), gyümölcsök (mézédes Hevesi görögdinnye), halételek, fasírt szerű húsok (csütörtök este volt egy madárka egészben megsütve, amit nem tudtunk beazonosítani, kisebb volt mint egy galamb, de nagyobb mint egy fürj).
De vannak a nemzetközi konyha specialitásai: grillcsirke, bolognai spagetti, staek, lasagne, görög saláta. Köretek és a levesek nagyon finomak és változatosak. A csirkehúslevestől elkezdve minestrone (olasz zöldségleves) levesig, különféle krémlevesek és minden féle. Köretek a rizs minden színben (fehér, vörös, barna) és kombinációban, van egy tésztájuk, ami úgy néz ki, mintha 2 cm-re tört cérnametélt lenne megpirítva, mint a tarhonya, ezt teszik levesbe is, és rizshez is keverték, illetve szósszal is tálalták. Krumplit fűszeresen, főve, sütve, egészben, kockában, héjában sütve, alufóliában sütve kapros szósszal, reszelve sajttal és még sok formában.
Mindig van desszert. Na ezek mind helyi jellegűek, isteniek. Nagyon édesek és tömények. Különféle piteformában sült kever tésztájú édességek. Többnyire banánnal, kókusszal, datolyával, kandírozott citrus gyümölcsökkel készülnek. Illetve különféle kompótok, ezek is banán, mangó, datolya, narancs.
Minden étkezés büfé jellegű és kb 15-20 féle étel közül lehet választani. Változatosak a pékáruk is, bár szinte mindegyiken van szezám vagy lenmag. Fehér vagy barna lisztből készülnek. Mindig vannak saláták és sajtok
Van egy pult, ahol helyben készít a szakács valamit. Pl: reggelente tojást süt. Van 3 rezsó és három serpenyőben elkészíti amit kérsz. Van hagyma, sajt, paradicsom és valami mix, amiben felvágottak vannak. Odamész, mondod, hogy: disz end disz tu eggsz, omlet pliz és csinálja! Készítene szegény tükörtojást is, ha tudnám az hogy van. Mirroreggs? Talán. 🙂
Délben valamit grillez és azt kaszabolja fel neked. Ma grillcsirke volt, odamentem, és mondtam, hogy csiken pliz, majd mutattam neki, hogy a két combját szépen kanyarintsa le, és helyezze a tányéromra. Thenksz.
Vacsorára tésztát szokott csinálni. Ott van előtte egy csomó zöldség (padlizsán, uborka, hagyma, paradicsom, zöldfűszerek, bab, paradicsomszósz, sajtok, gomba), valamint darált hús, sonka, stb és a serpenyőjében összeállítja a tésztát, amit kérsz.
Rengetegen dolgoznak a szállodában. Minden alkalmazott zárt cipőben, élre vasalt sötét szövetnadrágban és emblémázott pólóban van. Úgy néznek ki, mintha egy laza golfpartyra indulnának. A pólóik különböző színűek, attól függően, hogy mi a dolguk és gondolom a rangjuk. A recepciósok zöldben vannak, reggel, amikor bemegyünk az étterembe odajön hozzánk egy kékpólós, hogy asztalt mutasson nekünk, majd jön egy krémszínű pólós, aki felveszik az italrendelésünket, és szintén krémszínű szedi le az asztalt, majd terít meg. Fehér pólósok folyamatosan szaladgálnak egyik kezükben teával, a másikban kávával és öntik a csészédbe, amit kérsz. Fura ez a tea ügy, mert nincs citrom, ezért gréfruittal isszuk a teát.
Vannak barna pólósok, azok takarítanak a szobákban, szürke pólósok az étteremben. Ja és vannak fehér pólósok, akiknek a nadrágjuk is fehér ők adják a törölközőt a medencénél és a parton.
Szúnyog nincs, csak légy, bár azok se olyan szemtelenek, mint nálunk. (Bár Krisztián szerint igen). Van egy tizenéves cigányképű fiú, aki fehér köpenyben járkál az előtérben (a köpenyben úgy néz ki, mint a beteghordók az egri korházban) és van nála egy szerkezet, ami olyan, mint egy teniszütő, rózsaszín-zöld színű. Ezt megsuhintja a légy közelében, és a szerkezet gyakorlatilag elektrosokkolja a legyet. Kissé ijesztő és fura hangot ad ki. A srác ezt csinálja egész nap, olyan nyugodtsággal, mintha ott se lennénk. Elneveztük légydoktornak.
Ma ahogy mondtam pihentünk. Krisztián fent a szobában, én lent a medencénél leheveredtem egy napágyra úgy, hogy deréktól felfelé nem ért a nap és olvastam napnyugtáig. És rájöttem, hogy ez a jó házasság titka, hogy én se kényszerítem Krisztiánt arra, hogy a melegben a napon döglődjön és ő sem engem arra, hogy a szobában kuksoljam és nézzem, hogy ő betegen szenved. Mindketten jól éreztük magunkat külön is. Csináltam pár képet a szállodáról.
Nemrég voltunk lent vacsorázni. Az egyik magyar csajnak ma volt a szülinapja, ezt ki is írták az „üzenő falra” az ebédlőben és a konyhások nagy csinnadratta kíséretében, énekelve (gondolom a helyi boldog szülinapot kántálták), dobolva, felköszöntötték, megtáncoltatták, és kapott egy happy borthsday-es tortát gyertyával. Nagy élmény volt, és figyelmesség a szálloda részéről.
Krisztián este még csobbanni akart a medencében, de szóltak, hogy valami vegyszert tettek a vízbe.
Holnap búvárkodni megyünk, ezért vettünk egy vízalatti egyszer használatos fényképezőgépet. Az árus úgy nézett ki, mint Deni de Vito csak feketében, még a járása is olyan volt. 115 LE-ről lealkudtuk 95 LE-re. Remélem tudunk vele képeket készíteni. Krisztiánra azt mondta úgy néz ki, mint egy holland. A végén azért elmondta az árus, hogy holnap lesznek nagyon jó órái is, majd menjünk venni, és úgy köszönt el: csá csumi csá.
Ja, tanultunk egy új szót: sznorkellezés. Ez az a tevékenység, amikor csutorával és búvárszemüveggel kémleled a vizet.
Most megyek, mert Krisztián a szobában vár, én meg a bárban iszogatok. Majd megpróbálok holnap is írni.
Puszi: Kata és Krisztián a nászutasok.