A tiszta gazdálkodás módszereit, trükkjeit tanulják és tanítják

2013. február 28. 17:50 Barta Katalin
 
 A bátori kaláka-körön belül tovább folytatódik az egészséges önellátó gazdálkodás népszerűsítése, oktatása. Most főleg magbörzéket szerveznek.
 
A tavasz közeledtével a bátori Banya-tanya Alapítvány vezetője, Máté Orsolya, az előző évek jól bevált gyakorlatához híven, az idén újabb ingyenes vetőmagbörzéket szervez, több helyszínen is.
A zöld mozgalom elkötelezett híve tavaly márciusban is szép sikerrel szervezte meg a kertelők összejöveteleit, aminek tapasztalatait blogjában is megörökítette.
 
Részlet a bejegyzésből: „A börzéken kaptunk Bánkúti búzát, istengyalulta tököt, különleges régi liliomhagymát, mogyorót és fűszereket, el sem tudom sorolni, mi mindennel bővült a választék!
A Banya-Tanya asztalánál nagy sikere volt a paradicsomgyűjteménynek, szépen fogytak a babok és a fűszerszámok is.
Többször előkerült a kérdés, hogy mennyibe kerülnek a magok? Két igaz választ tudok erre adni:
Az egyik: semmibe, csak jövőre adjanak tovább a szaporulatból.
Másodszor: megfizethetetlenek, hiszen sok éve nevelgetjük őket szeretettel, ám vegyszer nélkül, rengeteg munkával és odafigyeléssel.
”E néhány sor sokat elárul az alapítvány tagjainak szemléletéről, céljairól. Orsolya ma is vallja, hogy globalizált világunkban az egyik lehetséges túlélési stratégia az önellátás növelése családi, kisközösségi, kistérségi szinten. 2005-ben e gondolatok jegyében néhány ismerőssel megalapították a Banya-tanya Alapítványt.
 
Eljött immár a kertészkedők ideje. A kiskertek művelése valójában ma már több, mint hobbi. Képünk illusztráció.Eljött immár a kertészkedők ideje.
A kiskertek művelése valójában ma már több, mint hobbi.
Képünk illusztráció.
Kezdetben kevés programjuk volt, ám egy idő után új lendületet kapott a szervezet egy Norvég Alapból nyert pályázati támogatással. Kidolgoztak egy komplex programot a fenntartható fejlődés jegyében. Elindítottak Bátorban egy kaláka-kört, újratanulták a falvakban régen élő, kölcsönös közösségi segítő folyamatokat.
Kézműves műhelyeket szerveztek az ünnepkörökhöz kötődő témákban, kirándulásokra hívták az érdeklődőket a falu környékére, gyógynövényeket, gombát gyűjtöttek. Tagjaikkal és a szomszédos településeken velük szimpatizálókkal biokertet művelnek, vegyszermentes módszerekkel, háziállatokat tartanak, gyűjtik a környék tájfajtáit, ezekből magbörzéket, cseréket szerveznek.
Tanulják és tanítják a tiszta gazdálkodás módszereit, trükkjeit, a hozzájuk fordulóknak igyekszenek tanácsokat adni. Előadásokat, tanfolyamokat szerveznek közösségépítés és biokert témakörökben, s részt vesznek szakmai képzéseken, konferenciákon, s a gyűjtött ismereteket, információkat helyben hasznosítják.
Céljuk olyan helyi kisközösségi modell, amelyben az emberek testi-lelki egészségben tudnak élni, dolgozni, egymást segíteni, fokozatosan függetlenedve a nagy ellátórendszerektől. Nemrég egész napos előadáson ismerkedtek a permakultúra fogalmával. Ennek lényege a természet folyamatainak a megfigyelése és felhasználása.
Úgy gondolják, mivel a gazdaság által vezérelt társadalom elve a jelek szerint válságba jutott, olyan kisközösségi együttélési és munkálkodási módszereket kell kifejleszteni, amelyek legalább az alapvető szükségletekben a társadalom fennmaradását lehetővé teszik. A Banya-tanyához tartozó tagok az eddigiekben bebizonyították, hogy választott életformájuk bár fáradságos, ám semmivel nem pótolható sikerélményhez juttatja az abban részt vevőket.A kaláka-körön belül tovább folyik az egészséges önellátó gazdálkodás népszerűsítése, oktatása.Csak saját termésű szaporítóanyaggal dolgoznak

Az alapítvány idén is szervezett már ingyenes vetőmagbörzéket. Február végén Egerben és a bátori faluházban várták a kertelőket a találkozókra. Legközelebb március 1-jén 16-tól 18 óráig Egerbaktán, az iskolaépületben, március 2-án 15-től 18 óráig Felnémeten a közösségi házban várják azokat a kertbarátokat, akik szeretnének vetőmagokat csereberélni.

A börzék ingyenesek, többnyire kicsi mintamennyiségeket tudnak az érdeklődők csereberélni, amihez módszereket is kaphatnak. Máté Orsolya arra hívja fel a figyelmet, hogy az élelmiszer-önellátás egyik fontos eleme a tájfajta vetőmag.

 
Kategória: Egyéb | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?