Vállukra vették a százráncú köpenyt az új fertálymesterek

2013. február 9. 13:50 P.A.
 
Szombaton, Szent Apollónia napján avatták fel Eger új fertálymestereit.
 

A Bazilikában szentmisén celebráló – maga is kiérdemesült negyedmester – Mikolai Vince úgy fogalmazott: fontos, hogy a fertálymesterek ne csak díszgombok legyenek a mentén, hanem érezzék a testület erejét, s kötelességüket mások számára is világossá tegyék.

Az istentisztelet után az ünneplők az elhunyt negyedmesterek kopjafájánál tisztelegtek, majd a városházán Várkonyi György főkapitány köszönte meg a leköszönő fertálymesterek munkáját. Az újonnan elválasztottaknak útravalóul azt üzente: érezzék a hitet.

– A nehézségek félelmet szülnek, a félelem pedig rossz tanácsadó. A félelem hiszékennyé teszi az embert, gyűlölködést szül, s a minden társadalmat megrontó korrupció melegágya is. Higgadtan, két lábbal kell állni a földön, tisztában lenni magunk és mások erényeivel, hogy jobb irányba tekerhessük a világ kerekét – emelte ki.

Szavait követően a város a város főbírája, Habis László polgármester vette ki az esküt a tizenhat negyed élére választott elöljárótól.
A 2013. év fertálymestere lett dr. Dula Bence, a város örökös címzetes hegybírója (Város I. negyed), Kovács István kereskedő (Város II.), Gyetvai Zsolt gépészmérnök (Város III.), dr. Abonyi János főorvos (Város IV.), Juhász László gépészmérnök (Szent János város-Hatvan I.), Kovács Gábor növényvédő szakmérnök (Szent János város-Hatvan II.),  dr. Körösy Gyula közgazdász (Alsó-Károlyváros-Hatvan III.), Rózsa Kálmán kőműves mester (Felső-Károlyváros-Hatvan IV.), Pogonyi László programozó (Rác hóstya), Rüll Gusztáv agrármérnök (Cifra-Sánc), Puskás Zsolt vegyészmérnök (Maklár I.), Somody Zoltán építészmérnök (Maklár II.), Csernóczki Péter erdésztechnikus (Szent István negyed) és Simon László asztalos mester (Lajosváros), Őzse Pál híradás technikus (Felsőváros) és Dósa Tibor királyi főszakács (Felnémet).
Este a Hotel Eger-Park ad otthont az újonnan elválasztott fertálymesterek tiszteletére rendezett bálnak.

Az avatás szövege:

„Vedd válladra a százráncú köpenyt, mely Egerben nagyobb becsben áll, mint az ősi Rómában a szenátorok bíborszegélyű tógája. Ahogy válladra veszed a köpenyt, úgy vedd válladra negyeded minden gondját, légy szolgája és támasza. Most megérintelek a szalagos bottal, ezzel Téged fertálymesterré fogadlak! Vedd hivatalod jelvényét, légy a becsület és tisztesség bajnoka, negyeded világító fáklyája.” 

Kategória: Események | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?