Street Piano

Sydney

Játssz rajtam, a tied vagyok!  – “Play me, I’m yours!” utcazongora-projektet Luke Jerram angol művész indította útjára, az ötlet a mosodában várakozva pattant ki a fejéből, ugyanazokat az embereket látta hétről-hétre, akik egyetlen szót sem szóltak egymáshoz,  rájött mennyi ilyen láthatatlan közösség van a városban, ahol az emberek rendszeresen együtt töltenek egy kis időt, csendben.

Barcelona

Úgy gondolta egy zongora elhelyezése az ilyen tereken a zenélésen kívül a kommunikáció, a párbeszéd katalizátoraként szolgálhat. Először 2008-ban Birmingham-ben helyezett el a város közterein zongorákat, azóta a Street Piano, azaz utcazongora projekt világméretűvé nőtte ki magát.

Jelen pillanatig mintegy 1000 zongorát helyeztek ki 37 városban szerte a világon. A helyi művészek által dekorált zongorákon bárki játszhat, saját maga, illetve mások örömére. Olyan világhírű híveket mondhat magáénak, mint Jamie Cullum vagy épp Alicia Keys, olyan pár is van, aki egy ilyen zongoránál talált egymásra, esküvőt is celebráltak mellette, dalok születtek róla.

Jamie Cullum

Judit egy londoni produkcióra figyelt fel, 2012-ben a City of London Festival keretében egy török zongoraművésznő, AyseDeniz a török induló feldolgozását 50 ilyen zongorán játszotta el: itt. Nekem ez a November Rain is nagyon tetszik: itt.

Pécs, Köztársaság tér

Magyar vonatkozása a kezdeményezésnek, hogy 2010-ben Pécsett a PánBalkán Art Piknik összművészeti fesztivál keretében 12 magyar, horvát, szerb, szlovén és bosnyák alkotó installálta zongorát helyeztek el városszerte a járókelők legnagyobb örömére.

Pécs, Nyugati Várfalsétány

Fotók, honlap: www.streetpianos.com

Tesztett a bejegyzés? Ossza meg másokkal is!

Megosztás:

A szerző

avatar