Fakuló belváros

Tanévkezdéskor indult, és már a befejezéshez közelít a Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium, Széchenyi utcai épületfelújítása. Az iskola nemrégiben átadott tornaterme után most az intézmény többi tömbje öltött új ruhát, jellemzően halvány sárgát.

A színválasztás nem lehet meglepő a belvárosban járóknak, az utóbbi időben megújult műemlék jellegű épületek ugyanis sorban kezdik viselni a hol sárgával, hol pedig szürkével kevert halvány árnyalatokat. A felújított külsők eredeti szépségükben meglepő minőséget és tisztaságot árasztanak magukból, az persze más kérdés, hogy ezen az elegancián könnyedén csorbát ejthet egy graffiti, vagy egy egyszerű koszfolt.  Az új irányzat könyörtelenül karbantartást követel magának, különben az újkori elegancia pár év alatt szegényes megjelenésbe csaphat át. Gondoljunk csak a Tábornok-ház (Dr. Sándor Imre utca) és Imola Irodaház (Kossuth Lajos utca) párosra. A nagyjából megegyező kaliberű épületek ugyanazon az elven újultak meg, szinte egy időben, ám az első – az elhanyagoltság miatt – mostanra már köszönőviszonyban sincs az Imola luxust tükröző megjelenésével.

Líceum
Imola Irodaház
Buttler-ház
Tábornok-ház
Kepes György Nemzetközi Művészeti Központ
Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium

Az olyan nagyméretű épületeknél, mint a Líceum, vagy a Gárdonyi Géza Gimnázium, a Tábornok-háznál megtapasztalt elhanyagoltság az egész belváros megítélését könnyen elronthatja, ami igencsak veszélyes játék. Viszont mivel nem festjük falra az ördögöt, inkább bízunk benne, hogy az említett monstrumok évek múlva is a mostanihoz hasonló állapotukban emelik majd a belváros- és ezzel együtt Eger eleganciáját. Azt ugyanis el kell ismerni, hogy mellettük sétálva, jelenleg aligha lehet okunk a panaszra.

Te mit gondolsz a belvárosban tapasztalható épületfelújítási irányzatról? Szavazattal és hozzászólással is megoszthatod a véleményedet!

Megosztás:
Címkék:

A szerző

avatar