Orvosként elmondhatom, jól ismerem a mélyszegénység stációit

dr. Szemerkényi László, Eger: – Sajnálom, hogy nem hallottam Ferge Zsuzsa szociológus felnémeti előadását a mélyszegénységről, de a Hírlapban elég bő terjedelemben olvashattam a lényegét.

Szeretnék hasonló részletességgel válaszolni a mélyszegénységet, sőt ennek növekedését illető, lehangoló véleményére.

Ötvenkét éve dolgozom a megyében háziorvosként, csak azok tudnak velem vitázni, hogy ismerik-e a cigányéletet, akik jártak éjjel putriban, vagy hat hetes eső után a cigányszögben, gyalog. Verpeléten 700 cigány betegem volt, ma Egerben is több száz, üzemorvosként is jól ismerem az anyagi viszonyaikat.

Véleményen szerint ma a politika legnagyobb adóssága a cigánykérdésben, hogy elmulasztottuk a cigánytársadalom osztályozását, holott mindenki látja, nagyon különbözőek a rétegei. Az én felsorolásom:  milliárdosok, milliomos, vállalkozói réteg, értelmiségiek, művészek (tanárok, orvosok, zenészek, előadóművészek stb.), alkalmazottak (szakmunkás, segédmunkás, ápoló, ápolónő stb.), illetve a nyolc osztály alatti réteg.
Az első négy réteggel a társadalomnak nincs semmi problémája. Tiszták, rendesek, az asztalukhoz leülhetsz enni, a fürdőszoba takaros. Nem a cigánysággal van gondunk, hanem az ötödik réteggel. Amelynek tagjai most például nem értik meg, páratlan lehetőséget kaptak a gyerekeik azzal, hogy délután bent kell maradni az iskolában, s ugyanolyan körülmények között írhatják meg a házi feladatot, mint a jól menő osztálytársaik.
Egyszeriben hiányozni kezdtek a tornatermek is. 1948-tól 2013-ig kis megszakításokkal a bal oldal vezette az országot. Az ő kormányzásuk alatt sem épültek meg a tornatermek. Akkor most kérdezem: ki ezért a felelős? Ez alatt az 55 év alatt is fizettünk adót, addig is kevés volt a fizetés és a nyugdíj, minden vállalat az államé volt. Hol is vannak tehát a tornatermek? Hova lett az a rengeteg pénz? Cipruson? Valóban annyira gazdag-ellenes a bal oldal, mint amennyire hirdeti? Olvasom, hogy kevés a munkahely. A rendszer hibája, hogy sok a munkanélküli. A nagy munkanélküliséget mindig a kormány nyakába varrják. Azért jobb, ha tudjuk: a munkahelyteremtéshez pénz kell.
A kormánynak nincs saját pénze, annyi van, amennyit mi adókból befizetünk. Az off-shore cégek azért tüntetik el a milliárdjaikat, hogy ne kelljen belőle adózni, és ugyanezek nekünk tesznek szemrehányást, miért nem fizetünk több adót. Vajon e cégek milliárdjaiból hány munkahely teremtődött három év alatt?

De ettől még lehetne vidám és boldog az ország, ha arra gondolunk, végre szabad országban élünk, végre számít, hogy magyar lehetsz! Nincsenek idegen megszállók, kinyíltak az országhatárok, szabadon beszélhetsz, járhatsz templomba, nem rúgnak ki miatta az állásodból, rengeteg az autó, az autópálya, a TV. Nem csak nyomor van itt! Minden faluban van gáz, víz, csatorna, aszfaltút, kábeltévé, minden portán áll egy autó. Ez is a rendszerváltás következménye! Gondoljon arra, hogy állt a falu a megelőző rendszerben? Vagy hogy hány autóbusz-járat van ma, és 20 éve mennyi volt?
Miért is szomorú ez az ország? Mert minden cikknek lehangoló a vége. Szándékosan gerjesztet depresszió mérgezi a lelket. Csodálom, hogy ilyen jól képzett szociológus nem érti meg, a közmunkában nem a kényszer a lényeg, hanem az, hogy a felemelkedéshez a tanuláson és a munkán keresztül visz az út.

Hogy adjak egy kis adalékot a mélyszegénységhez: 140 közmunkás vizsgálata során 4 volt nemdohányzó. Mikor sokallottam, azt válaszolták, „hagyja doktor úr,  az asszony is szíjja, meg már a gyerek is”.

A bejegyzés kategóriája: Egyéb
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?